Почетна / Vesti / Kultura / U toku konkurs za drugo bijenale grafike u Čačku
meridian

U toku konkurs za drugo bijenale grafike u Čačku

Bijenale grafike održava se u novembru po drugi put u Čačku. Predhodno, 2012. godine prošlo je veoma uspešno, okupivši veliki broj stranih i domaćih autora sa preko 80 izloženih grafičkih dela.

Untitled-1– U međuvremenu vest o bijenalu proširila se, i mi smo ostvarili kontakte sa bliskim institucijama u zemlji i inostranstvu. Predstojeće bijenale je manifestacija koja prevazilazi okvire predhodnog i ove godine ima dosta sadržaja u planu. Ostvarivši kontakte sa srodnim Bijenalima i Trijenalima u regionu, prvenstveno, naredno bijenale nudi čačanskoj publici mnogo više sadržaja. Manifestacija je ostvarila kontakte i stekla partnere kao što su Trijenale grafike u Bitolju, koje ima tradiciju preko 20 godina grafičke delatnosti i kao jedna relevantna institucija imaće zapaženo mesto na ovogodišnjem bijenalu. Pored toga gost će biti istaknuti grafički umetnik Paolo Čiampioni (Paola Championi), profestor na Akedemiji umetnosti u Firenci u Italiji, ističu organizatori.

Manifestacija će se održati na dve lokacije i tri izložbena prostora. U Domu kulture biće izloženi radovi učesnika bijenala i posetioci će moći da vide kolekciju radova Trijenala iz Bitolja, dok će u Narodnom muzeju biti postavljena samostalna izložba Gdin Paola Čiampania.

Predhodno je prošlo kao manifestacija revialnog tipa, gde su umetnici bez konkursa izlagali, a akcenat je dat na mladim autorima i njihovim trenutnim dostignućima. I pored svega toga pozivu se odazvao veliki broj umetnika, na kraju je taj broj iznosio 50 domaćih i stranih (od tog broja 26 bilo je stranih) sa ukupno 80 radova, koji su više nego uspešno prezentovani čačanskoj publici. Sve to se realizovalo sa puno entuzijazna i energije grupe mladih ljudi, umetnika iz Čačka, što potvrđuje i izuzetna poseta na samom otvaranju i kasnije u toku trajanja same izložbe. 

-Imajući sve to u vidu, a obzirom da je ovo početak ideje koja treba da preraste u tradiciju, smatramo da je predhodno Bijenale 2012. prošlo veoma uspešno i da stvara obavezu da se nastavi sa narednim bijenalem još uspešnije i profesionalnije. Drugo bijenale planira se sa dosta više sadržaja, koji su usko vezani sa grafiku, predavanja, radionice i izložbe. Nakon završetka Bijenala deo postavke biće prenet u Modernu galeriju u Prijedor gde će tamošnjoj publici biti prezentovano čačansko Bijenale. Nakon toga izložba putuje u Beograd, gde će početkom 2015. godine, biti izloženi u galeriji novonastalog INEKS film u Beograd. Te akcije su jedna vrsta saradnje BIJENALA 2014. i Udruženja KVART sa srodnim institucijama, kao jedan od segmenata i vrsta popularizacije čačanskog Bijenala. U toku 2015. godine, u planu je i gostovanje na Trijenalu u Bitolju, to predstavlja vrstu saradnje koju smo postigli sa tamošnjim Trijenalem gde bi ove godine gostovali sa svojim programom u Čačku, a čačansko Bijenale sa svojim programom na njihovom 8 trijenalu, kažu organizatori.

Konkurs je objavljen na facebook stranici bijenala www.facebook.com/graphicbiennial 

emmezeta